Utveckling för dig själv

av maj 8, 2021Personligt0 Kommentarer

Hur kan vi utvecklas för oss själva och vill vi utvecklas? Jag tror nog att vi alla gillar någon form av utveckling. Kanske att du vill blir bättre på det du redan gör eller förnya dig i något ämne som du inte kan.

Vad gillar du att göra som ger dig glädje och lusten att vilja fortsätta?

Att vara kreativ i någon form där skapande och se hur saker och ting kan ge uttryck för något vackert som du gillar. Dessutom kanske du får andra att glädjas i det du gör eller så får du glädjerop från andra som gillar det du skapar.

Utveckling kan också vara att prova något nytt. Nytt i form av att vinkla den kunskap du redan har med att komplettera din befintliga och/eller så provar du något helt nytt som du aldrig tidigare gjort.
Det senaste med att prova något helt nytt som du inte har gjort tidigare är verkligen att gå utanför sin comfort zon, alltså det vanliga en gör i sitt liv.

Finns tid och utrymme för att gå utanför sin comfort zon, skulle säkert någon fråga. Jag tror personligen att det alltid finns plats och tid för små steg utanför sin comfort zon.

Jag skall berätta hur jag har gått utanför min comfort zon den senaste tiden.

Det började med att jag kom in på utbildningen IKT-pedagog. Bara det i sig var något jag inte trott om mig själv att göra. Jag fullkomligt kastade mig ut och in i utbildningen. Efter endast några veckor ville jag kliva av. Jag kände att jag inte kunde skapa på det sätt som jag var van vid. Men av någon anledning så fortsatte jag, såg inte hela sträckan till mållinjen utan tog en dag i taget. Vips så kom jag nu till slutet av utbildningen med fördjupningsarbete likt rapport skrivning (eller vetenskaplig artikel skrivning utan Abstract i engelska).
Helt plötsligt blev det fruktansvärt svårt, motgångarna hopade sig och jag funderade allvarligt att ge upp vid flertal gånger om själva uppgiften. Det här var verkligen något helt annat än jag var van vid. Återigen tog jag en dag i taget, små steg för att komma vidare och satt uppe halva nätterna.

Som om detta inte vore nog så prövades jag då nästa stora uppgift och sista uppgift i skolan skulle göras. Praktik heter uppgiften men då det är Corona tider så fick vi skapa något utifrån det vi hade lärt oss under hela utbildningens gång. Jag valde att skapa en webbkurs. Innehållet i webbkursen visste jag hur jag ville ha det. Sedan skulle det spelas in video för varje avsnitt med min digitala kamera. Allt gick bra och på rätt sätt då jag dubbelkolla kameran att videoinspelningen var igång. Därefter skulle den laddas över till datorn och allt gick bra, tills jag kollade på datorn så såg jag att inget var lagrat trots allt som var okej innan. Tänka nytt, tiden var knapp.
Spelade in nya avsnitt via min mobil istället, inte optimalt men vad gör jag när inte kameran fungerar. Förde över avsnitten från mobil till dator, videoredigerade och allt var i fas på nytt. Laddade upp 4 avsnitt av 8 totalt på den plats där det skulle levereras. Det fungerade bra! Sedan skulle jag ladda upp de sista 4 avsnitten, men då ville inte plattformen där jag skulle lägga videon. Tänka om och tänka nytt igen. Det var liksom inte läge för detta och det var inte så här jag ville ha det.

Så det sista avsnitten fick istället läggas upp via Youtube och länkas till plattformen. Dessutom har jag även skapat nyhetsbrev med innehåll, Google formulär med feedback undersökning för förbättring av kursinnehållet.

Hade du frågat mig innan utbildningen så hade jag aldrig gjort allt detta, men genom nyfikenhet och genom motgångar så har jag lärt mig massor på vägen som jag inte tidigare visste någonting om.

Så genom denna IKT-pedagog utbildning som går mot sitt slut så har jag lärt mig massor, dessutom har detta lett mig vidare på nya vägar för framtiden. Jag blir nyfiken, vill lära mig mera och med detta dela det med dig som vill läsa den kunskapen, insikten och allt det jag delar här.

rapportskrivningen- Soulelle | Soulful Business & Web design

Jag har omgett mig av det som givit mig energi, att få glädjas och njuta som till exemepel så har jag börjat att köpa mig en blombukett när jag så önskar vilket gör mig glad och jag får njuta av den en stund.

Blommor - Soulelle | Soulful Business & Web design

Så i mitt skapande, i motgångar och i min utveckling så trodde jag aldrig att jag skulle klara av detta som jag just nu har gjort och gör. Jag har sett mina styrkor mer än någonsin men också vad jag klarar av. Hade du frågat mig tidigare så hade jag aldrig svarat som jag gör nu.  Inte heller hade jag trott detta om mig själv, hur mycket kapacitet och förmåga jag har.

Tina - Soulelle | Soulful Business & Web design

 

 

Mina personliga tips om utveckling för och till dig själv.

 1. Finn något som ger dig glädje
  Omge dig med något som ger dig glädje eller skapa med glädje. Det gör allt mer möjligt för att ta nästa steg att våga gå utanför din komfort zon.
 2. Börja med små steg för att orka
  Ta små steg för att orka ifall du finner det jobbigt och se bara till ditt nästa steg för att komma vidare.
 3. Prova något nytt
  Prova något nytt, även det lilla som att förändra något du aldrig tidigare tänkt på eller tidigare gjort. Att prova något nytt betyder inte vara något stort ifall du inte vill, det kan vara något litet som att handla hem något du gillar som exempelvis blombukett.
 4. Gå en kurs/utbildning
  Gå en kvälls kurs eller en utbildning om möjligheter finns. Prova något där en viss längtan finns inom dig som till exempelvis att laga mat- gå en kurs i detta. Något annat kan vara att du gillar ett språk du inte talar men som du gillar- gå en språk kurs.
 5. Varje ny riktning leder dig någonstans
  Varje ny riktning du tar leder dig någonstans. Prova att göra något du aldrig tidigare gjort, följ din impuls eller känsla och se vart det leder.

Att designa ditt liv så som du önskar kräver skapande utifrån din inre känsla!

Låt dig inspireras i ditt utvecklande

 • Tillåt dig att pröva dig fram.
 • Allt i utvecklande handlar utifrån vad själen vill utrycka.
 • Ifall det blir fel, lägg inte vikt på detta ifall du utvecklar, då är det bara ta ett steg i taget, gå på känslan och vad du verkligen vill göra. Du anar inte hur intressant det kan bli genom att bygga vidare på något som du kanske aldrig tidigare trott du skulle göra och detta geer så mycket i din utveckling inom dig som för dig.

Som jag nämnde här ovan, så har det varit tufft ett flertal gånger och jag har sviktat om jag ens skall försöka eller ens gå vidare. Men jag fortsatte framåt då jag tror på mig själv, trot på det jag gör och är tillåtande att så här är det just nu och så får det vara för stunden.

Nyfiken på det holistiska?

Holistisk från min synvinkel.

Det jag vill ge till dig är något bra.

Personligt innehåll om holistisk synsätt med intuition, tankar och idéer. 

Jag kommer att skicka ut nyhetsbrev till dig någon gång ibland.  Här blir det inget massutskick utan vid några få gånger i kvartalet möjligen.

 

Jag skickar inget skräp eller spam. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.
Känner du för att prenumerera, så fyll i här nedan i formuläret, så ses vi snart igen:

13 + 15 =