Det här med hemsidor, färg och form samt samarbeta med människor är så otroligt roligt.
Processen som sker när jag lyssnar och gör det som beställare vill ha. Jag kan komma med idéer och tips på hur en kan göra, men i grunden är det alltid beställare som skall ha sin hemsida som väljer hur hen vill ha det.
Vissa personer som vill ha en hemsida, vill ha det enkelt och med det menar jag, gå in och skriva det som behövs på hemsidan och sedan är det klart.
Andra personer vill ha möjligheten att få fortsätta skapa på sin hemsida. Som till exempel färg, teckensnitt, layout och kunna uppdatera alla tillägg samt tema som finns.
En hemsida kan skapas enkelt med det mest enkla verktyg på ett ställe där beställaren bara vill skriva in det som behövs på hemsidan.
Hemsidan i sig skall vara lätt navigerad, informativ och välkomnande men inte med så mycket finesser.
Då finns det platser där en kan ha hemsidan på och sedan skriva på sidorna en vill ha. Menyn och sidorna kan väljas och det är väldigt basic när det gäller valmöjligheten.
Sedan finns det wordpress, både som wordpress.com och wordpress.org. WordPress i båda fallen bör uppdateras kontinuerligt och med det menas att du som har hemsidan bör gå in varje dag på hemsidan för att se om något skall uppdateras.
I wordpress.com som är en begränsad valmöjlighet i utformningen av hemsida men bättre än den som inte har någon valmöjlighet. Denna form är enkel att starta sin hemsida på, känna sig för och utforma först hur du önskar din hemsida. I wordpress.com behövs inget webbhotell där din hemsida skall finnas, utan du bara loggar in och kör igång med det val som finns där för att skapa dig en hemsida. Det finns både gratis och betal versioner.
I wordpress.org så skall det finnas ett webbhotell för att få detta att fungera för att skapa din hemsida. Webbhotell kostar olika mycket och du som vill ha ett webbhotell bör känna efter vad du efterfrågar. Vill du ha säkert flöde med många besökare på sin hemsida? Supporten är kanske oerhört viktigt för dig och när svarar supporten och på vilket sätt?
Utöver dessa skillnader mellan wordpress.com och wordpress.org så finns det oändligt mycket fler teman och tillägg i wordpress.org ifall du vill kunna ha fler valmöjligheter.
Här på bilden ovan har jag skapat och fortsätter skapa en hemsida på det enklaste sättet utan wordpress överhuvudtaget för att det skall vara lätt för de personer som tar över när jag inte längre är webbansvarig. Det gäller verkligen att tänka steget längre hela tiden.
___________________________________________________________
Det finns hemsidor som skapas för föreningar, enklare bloggar och till något som är mer som en informations sida men också till mycket annat.
Sedan har vi det dynamiska hemsidorna som både har webbhotell, wordpress.org men också ett tema som det har köpt för att kunna skapa mer på sin hemsida och till vad de vill få ut på hemsidan.
En del har hemsida för försäljning av produkter, andra har hemsida för både försäljning av produkter men vikten läggs på informera, bjuda in till kurser, event och workshop.
Så vad finns det för teman då. Jo det finns massor med teman både som finns gratis och betalversioner i wordpress.org. Utöver detta så finns det teman att köpa på andra ställen som envato market och elegant themes.
I elegant themes finns Divi som jag jobbar med, men det finns också Elementor Pro som jag också har jobbat med. Båda dessa kan skapas med block och det behövs inget kodande som html5 och css3 ifall du inte vill.
Här ovan har jag skrivit i html5 kodning som är den senaste versionen när du skriver kodning. Ifall du vill skriva kod så behöver du inget tema eller wordpress.
Inte heller behöver du uppdatera.
Men när du vill lägga in ny information, ny bild och en ny sida så skrivs det enbart med din skrivna kod.
Dessa skrivna koder skrivs antingen i Visual studio code eller Brackets.
Skriver du kod så är html-sidorna det som är det synliga på hemsidan. Css3 som är den senaste versionen av Css. Det är den som talar om att alla huvudrubriker (h1) skall vara röda med teckensnittet Times New Roman till exempel.
Med css kan du göra så mycket mer för dina sidor, men skrivandet i kod är så tidskrävande till en början. Både för att skrivande i kod tar tid i sig, men också övande till en början innan du lär känna sättet och språket du skriver på.
Men det som är bra med egna skrivna koder är att du äger koden hemma hos dig och det enda som kan påverka din kod är de webbhotell du har din kod på.
Här ovan har jag skrivit kod i css3.
Sedan kommer en till nästa steg och det är utformningen av själva hemsidan, men det visar jag i en pdf-fil framöver. Vad som bör tänkas på ifall du vill att jag eller någon annan skall skapa din hemsida.
Så om du går i tankarna att vilja ha en hemsida, så tänk på syftet med hemsidan och vart skall hemsidan finnas någonstans som jag nämnt här ovan.
Vad får dig känna dig trygg och bekväm men också välkomnande till en hemsida?
Mina personliga tips att tänka på vid att vilja ha en hemsida.
- Till vem skapar du hemsidan till
Hemsidan bör präglas och vara tydlig för dina besökare och vem är din besökare? Skriv ner tydligt i punkt form och se framför dig vem som skall besöka din hemsida, då har du din målgrupp. - Känns det svårt att komma igång med en hemsida
Till vad är hemsidan för, vilket ändamål. Är det för business/företagande, privat eller förening. Skriv ner på papper om hur du eller Ni (ifall Ni är i en förening eller fler i antal bestämmande för hemsida) vill att hemsidan får kosta kontinuerligt. Webbhotell kostar, domännamn kostar, elementor pro kostar, divi kostar och andra teman kostar. Gör det så tydligt som möjligt för dig så att du/ni vet hur hemsidan skall byggas. - Valmöjlighet
Skall det finnas valmöjlighet nu när hemsidan skapas och även efteråt?
Vissa teman har inte ecommerce, som är för webbutik/shop på hemsida. - Hur lätt skall det vara att sköta hemsidan när den är klar
Skall endast du ha hand om allt gällande hemsida. Är det okej att uppdatera teman och tillägg kontinuerligt samt ha koll på detta för att få hemsidan att fungera. Eller vill du hellre ha något enkelt med inga uppdateringar. Skall hemsidan byggas som den som jag nämnde här ovan antingen i ett verktygsystem med mindre begränsningar eller i skriptform-kodning. - Det blir för mycket val, jag väljer någon som gör hemsidan
Det är några punkter du ändå bör tänka på, din önskan om vad det får kosta. Att lägga ner tid för struktur över hur din hemsidan skulle kunna se ut genom att visa exempel, rita upp en önskan.
Jag som skapar hemsidor, har en kontinuerlig kontakt med beställaren. Jag kollar av om jag uppfattat allt rätt under processens gång. Ändrar om det så önskas. Ger dig tips, idéer och hur det kan se ut.
Låt dig inspireras i ditt kreativa tillstånd
- Medvetenheten om hur du vill ha det, skapar ett lättare och tydligare uttryck.
- Skriv ner på papper med din penna. Skissa och rita. Kolla runt om kostnader.
Jag skapar mallar för att visa samt ge exempel på för hur det kan se ut. Detta visas för den som beställer hemsida av mig så att det skall underlätta valen för beställaren, alltså min klient.
Lycka till med din hemsida och de val du gör!